Recept: Wentelteefjes

wentelteefjes recept

Wentelteefjes, wie kent ze niet? Het is een klassiek ontbijt wat door veel mensen in Europa word gegeten. Het is een zoete lekkernij en er bestaan vele variaties. Vandaag laat ik jullie zien hoe je wentelteefjes maakt volgens het Oud-Hollands traditionele recept. Je hebt er niet veel voor nodig en je hebt binnen een handomdraai een stapeltje met wentelteefjes op tafel.

Ik heb bij dit recept gebruik gemaakt van zuivelvrije ingrediënten. Zo is de melk en boter vervangen voor soja melk van Alpro en soja boter van Wajang. Mocht je geen lactose intolerantie zijn of een koemelkallergie hebben, kan je natuurlijk gewoon normale boter en melk gebruiken. Dit recept is voldoende voor 4 personen.

Wist je dat? Wentelteefjes vroeger voornamelijk werd gegeten door mensen die wat minder te besteden hadden. Dit komt doordat wentelteefjes worden gemaakt van oud brood. Zo hoefde het brood niet onnodig weggegooid te worden. Daarnaast zijn de ingrediënten kaneel, vanille, melk en eieren vaak ook al in huis te vinden.

Benodigde ingrediënten:

Benodigde keukengerei:

  • diep bord
  • garde
  • bord 2x
  • spatel
  • maatbeker
  • koekenpan

Zo maak je wentelteefjes klaar:

Het is belangrijk dat je voor het maken van wentelteefjes oud wit brood gebruikt. Oud bruin brood kan ook, maar met wit brood vind ik het persoonlijk net iets lekkerder! Als het brood te vers is vallen de wentelteefjes namelijk uit elkaar tijdens het bakken. Snijd als eerst de korstjes van de 8 sneetjes oud wit brood.

Oud wit brood wentelteefjes

Maak hierna het mengsel voor de wentelteefjes klaar in een diep bord. Het mengsel bestaat uit de 250 ml soja melk, 1 ei, 2 zakjes vanille suiker en 2 theelepels kaneelpoeder. Klop vervolgens het mengsel goed door elkaar heen door middel van een garde.

wentelteefjes mengsel

Dompel de sneetjes oud wit brood vervolgens 1 voor 1 door het mengsel en stapel ze op een bord. Let er hierbij goed op dat het brood niet te lang in het mengsel word geweekt. Dit om te voorkomen dat de wentelteefjes uit elkaar vallen tijdens het bakken. Het resterende mengsel in het diepe bord kun je vervolgens over de stapel heen schenken. Laat het mengsel even goed in het brood intrekken.

wentelteefjes bakken

Verhit 20 gram wajang boter in de koekenpan en bak 4 wentelteefjes 1 voor 1 goudbruin. Ongeveer 2,5 minuut per kant. Verhit vervolgens de rest van de wajang boter (20 gram) en bak de andere 4 wentelteefjes ook goudbruin.  Je zelfgemaakte wentelteefjes zijn nu klaar, eetsmakelijk!

De wentelteefjes zijn ook lekker met wat poedersuiker, kaneelpoeder, honing, jam, stroop, slagroom of fruit. Ik heb mijn wentelteefjes bijvoorbeeld gegeten met slagroom en frambozen.

Heb je al eens wentelteefjes gemaakt of gegeten? Laat het me weten in de reacties hieronder!

Gerelateerde blogposts

0 reacties

    Laat een reactie achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    %d bloggers liken dit: